Justificarea necesităţii implementării proiectului
Conform datelor EUROSTAT şi IIASA, vârsta medie a populaţiei europene va evolua de la 39 ani, în 2000, la 48 de ani în 2050. Procentul persoanelor de peste 60 de ani va depăşi actuala valoare de 21%, ajungând la 33%, în timp ce numărul tinerilor sub 15 ani se va diminua de la 23% la 19%. Prin urmare efectele negative ale îmbătrânirii populaţiei, în special cele care privesc piaţa muncii şi sectorul de îngrijire medico-socială de lungă durată, vor fi resimţite major peste două decenii. Totuşi, consecinţele procesului de îmbătrânire se manifestă deja, îmbrăcând forme mai mult sau mai puţin alarmante.
La nivel european speranţa de viaţă se cifrează în jurul vârstei de 81 ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi.În perspectivă, demografii preconizează că in viitorul apropiat dispare diferenţa de 6 ani, existentă între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte speranţa de viaţă.
Prin urmare, odată cu fenomenul general de îmbătrânire a populaţiei, societatea va trebui să facă faţă: unui număr crescut de pensionari; unui număr crescut de persoane care trăiesc singure; incapacităţii familiei de a-şi rezolva singură probleme legate de îngrijirea membrilor aflaţi la vârste înaintate, nevoii crescute de servicii sociale şi medicale destinate îngrijirii personale.
În acelaşi timp, serviciile de îngrijire social medicală la domiciliu s-au dovedit a fi nepotrivite pentru această categorie de beneficiari pentru care nici măcar vizitele zilnice sau de mai multe ori pe zi nu sunt de ajuns, ei necesitând supraveghere permanentă în cadru instituţionalizat. În aceste circumstanţe, familia poate decide ori internarea vârstnicului în Centrul rezidenţial de îngrijire şi asistenţă, ori un membru de familie trebuie să se „sacrifice”, să renunţe la locul de muncă în favoarea îngrijirii zilnice chiar dacă nu se pricepe în toate privinţele (vezi îngrijirea medicală) şi dacă acest fapt duce la înrăutăţirea evidentă a situaţiei economice pentru întreaga familie.
Asociaţia Caritas Catolica doreşte dezvoltarea şi centralizarea serviciilor existente, uşurând totodată accesarea lor de către beneficiari intr-o nouă locaţie modernă, pe un teren propriu.
Rolul Asociaţiei Caritas Catolica este aceea de ajutorare şi sprijinire, prin furnizarea serviciilor sociale prin compartimentele acreditate sau, prin simpla împărţire a ajutoarelor pentru celor cu nevoi şi celor care trăiesc cu dizabilităţi ori sunt în dificultate, contribuind astfel la prevenirea marginalizării unor grupuri defavorizate din Municipiul Oradea şi judeţul Bihor. Prin externalizarea serviciilor sociale finanţate parţial de Primăria Oradea/ASCO, (în baza Legii nr 34/98) prezenţa organizaţiei Caritas Catolica a devenit cunoscută şi eficientă.
Servicii sociale oferite de Asociaţia Caritas Catolica din Oradea:
Identificând nevoile generaţiilor în vârstă, Asociaţia Caritas Catolica din Oradea a creat două centre rezidenţiale – cămine pentru vârstnici, în 1995 la Oradea cu o capacitate de 40 locuri, respectiv în 2004 la Marghita cu o capacitate de 20 locuri.
Aceste cămine funcţionează permanent la capacitate maximă. Listele de aşteptare conţin 38 de cereri pentru internare. În general, la cele două cămine, cazurile sociale reprezintă 29 % din numărul rezidenţilor internaţi.